Adesea îl auzeam pe Dr. R. (Dr. Earl Radmacher) spunând: „Viața aceasta este o perioadă de pregătire pentru vremea domniei.”
Odată ce credem în Isus pentru viața veșnică, mântuirea noastră este asigurată pentru totdeauna. Întrebarea care rămâne este cât de împlinită va fi viața noastră acum și în veșnicie. Vom domni împreună cu El în Împărăția care va veni? Dumnezeu folosește toate împrejurările vieții noastre, atât bucuriile, cât și încercările, pentru a ne pregăti.
Iosif, fiul lui Iacov, este un exemplu din Vechiul Testament al lucrurilor despre care vorbea Dr. R. Avea șaptesprezece ani când frații săi l-au trădat și l-au vândut ca rob (Geneza 37:2). A petrecut aproximativ un an ca rob în casa lui Potifar și în jur de doisprezece ani în temniță, acuzat pe nedrept de o fărădelege pe care nu o săvârșise. Avea treizeci de ani când, în cele din urmă, a fost eliberat din temniță (Geneza 41:46).
Prin două vise, Dumnezeu i-a promis lui Iosif că va domni. Această promisiune s-a împlinit. Iosif a ajuns să dețină o mare putere, devenind întâiul slujitor al celei mai puternice națiuni de pe pământ.
Experiența lui Iosif este foarte asemănătoare cu relația noastră față de Răpire. El știa că, la un moment dat, va fi eliberat din temniță. Dar când? Niciodată nu și-a imaginat că va trebui să petreacă mai mult de un deceniu în închisoare. Iar când, după zece ani, a tălmăcit corect visul mai-marelui paharnic al faraonului, a crezut că eliberarea lui va veni chiar în acea săptămână. Totuși, a mai așteptat încă doi ani.
Iosif știa că va domni în această viață, dar nu știa când va veni acel moment.
Este interesant că cei unsprezece apostoli și Matia știau că vor domni în Împărăția lui Isus (Matei 19:28). Ei sunt singurii credincioși din perioada bisericii care aveau siguranța că vor rămâne credincioși până la sfârșitul vieții. Numai cei care luptă lupta cea bună, își încheie alergarea și păstrează credința vor domni. Chiar și cu două zile înainte de a fi martirizat, apostolul Pavel nu era sigur că va domni (compară 1 Corinteni 9:27 cu 2 Timotei 4:6-8).
Domnul a rostit multe pilde care subliniază necesitatea perseverenței pentru a putea domni împreună cu El. Printre acestea se numără pilda slujitorului credincios și a celui necredincios (Matei 24:45-51), pilda celor zece fecioare (Matei 25:1-13), pilda minelor (Luca 19:11-26), pilda semănătorului (Luca 8:4-15) și pilda ospățului de nuntă (Matei 22:1-14). Cele șapte mesaje către bisericile din Apocalipsa 2-3 îndeamnă, de asemenea, la perseverență, pentru ca cei credincioși să poată domni împreună cu El (de exemplu, Apocalipsa 3:21)i.
Trăim într-o lume păcătoasă și căzută. Nu este întâmplător faptul că unul dintre cele mai importante pasaje despre scaunul de judecată al lui Hristos, 2 Corinteni 5:9-11, este așezat într-un context care vorbește despre suspinul nostru în aceste trupuri muritoare (2 Corinteni 5:2, 4), în timp ce așteptăm cu nădejde trupurile noastre glorificate (2 Corinteni 5:1-8).
Suntem chemați să ne păstrăm privirea ațintită spre promisiunile lui Dumnezeu pentru cei ce rămân statornici în credință. „Dacă răbdăm, vom şi împărăţi împreună cu El. Dacă ne lepădăm de El, şi El Se va lepăda de noi.” (2 Timotei 2:12)
Sper să tânjești să-L auzi spunând: „Bine, rob bun, fiindcă ai fost credincios în puţine lucruri, primeşte cârmuirea a zece cetăţi” (Luca 19:17). A primi aprobarea Sa la Bema (scaunul de judecată
al lui Hristos) ar fi o răsplată minunată. Aceasta vine însă și cu comori, autoritatea de a domni și multe alte răsplăți promise celor care perseverează, precum dreptul de a mânca din pomul vieții, mana ascunsă, haine albe speciale și o pietricică albă frumos gravată cu un nume deosebit.
Menține harul în prim-plan.
_________
i Zane Hodges sugerează că Apocalipsa 3:21: „Celui ce va birui, îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.” nu se adresează doar laodicenilor (Apocalipsa 3:14-20), ci reprezintă o declarație de sinteză pentru toate cele șapte biserici. Desigur, declarații similare pot fi găsite în celelalte șase mesaje anterioare (Apocalipsa 2:7, 10, 17, 26; 3:5, 11-12).