Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi. RMNN1
Astfel, dacă cineva este în Cristos, este o nouă creaţie. Cele vechi s-au dus; iată, toate au devenit noi! NTLR2
Spunea Pavel oare că atunci când o persoană se naște din nou, toate dorințele sale păcătoase încetează? Spunea el că în momentul credinței, cineva devine matur din punct de vedere spiritual?
Nici pe departe. Poți citi propria mărturie a lui Pavel în Romani 7:13-25 despre experiența sa creștină timpurie de luptă împotriva dorințelor carnale.
În plus, îți sugerez să citești cele două scrisori ale lui Pavel către Corinteni. S-a schimbat comportamentul lor brusc și radical sau aveau nevoie de maturizare? Citește și scrisorile lui Pavel către gălățeni și tesaloniceni. Maturizarea necesită timp și nu este garantată.
Versiunea în limba greacă a primei părți din 2 Corinteni 5:17 este aceasta: Hōste ei tis en Christō kainē ktisis. Este important de menționat că în textul original nu există cuvintele el este sau există, ceea ce poate afecta semnificativ interpretarea noastră.
Pavel spune că viziunea noastră asupra lumii se schimbă când ne naștem din nou. Deodată realizăm că facem parte dintr-o lume nouă. Unii au viață veșnică și fac parte din familia veșnică a lui Dumnezeu. Vom fi cu toții împreună pentru totdeauna. Alții nu au viață veșnică și, dacă nu ajung la credință înainte de a muri, vor petrece veșnicia separați de noi și de împărăția și familia lui Dumnezeu.
Nu înseamnă că se schimbă comportamentul sau dorințele noastre atunci când ne naștem din nou. Ci ne dăm seama că Dumnezeu aduce ceva cu totul nou. Deși împărăția nu a sosit încă, cetățenii acestei împărății sunt deja aici, iar Domnul Isus se va întoarce în curând pentru a o instaura.
Versetele anterioare și cele ulterioare din 2 Corinteni 5:17 susțin această interpretare. În versetul 16, Pavel spune că nu mai considerăm pe nimeni în felul lumii. Oamenii nu mai sunt priviți în primul rând ca evrei sau păgâni, bogați sau săraci, bărbați sau femei. Oamenii fie sunt în familia lui Dumnezeu, fie nu sunt. În versetul 20, Pavel spune că îi rugăm pe necredincioși să se împace cu Dumnezeu.
Ai avut această experiență când ai venit la credință? Ți-ai făcut griji cu privire la mântuirea prietenilor și a celor dragi? Ai început să te rogi pentru ca ei să vină la credință? Așteptai cu nerăbdare întoarcerea iminentă a lui Hristos? În acest caz, experimentai parte din această viziune asupra noii creații.
Furnish formulează acest excelent comentariu:
Greaca are doar kainē ktisis (o nouă creație), așa că trebuie adăugat un subiect și un verb; fie „el este” (ca în majoritatea versiunilor în engleză) sau „există” (ca în Mof., NEB, JB). Aceasta din urmă este preferabilă deoarece contextul, precum și antecedentele expresiei kainē ktisis în iudaismul apocaliptic, sugerează că se ia în vedere ceva mai inclusiv decât noua ființă a credincioșilor individuali; vezi COMENTARIUL. În scrisorile lui Pavel, ktisis se referă întotdeauna la creația în întregime (Romani 1:20, 25; 8:19, 20, 21, 22; singura excepție este Romani 8:39), și este greșit să urmezi Vulgata traducând-o aici ca „făptură” (așa, de exemplu, KJV, ASV, Wey.). Pavel folosește aceeași expresie, o nouă creație, în Galateni 6:15, și se pare că el a introdus-o în vocabularul bisericii creștine (II Corinthians, pp. 314-15).
Garland este de acord: „În context, vorbește despre schimbarea modului de a vedea lucrurile; iar această schimbare, care se produce în momentul convertirii, este o experiență subiectivă” (2 Corinthians, p. 286). Cred că prin experiență subiectivă se referă la faptul că fiecare credincios înțelege în mod diferit această nouă creație. Iar înțelegerea noastră despre noua creație care a invadat lumea noastră poate și trebuie să crească în timp.
Lenski comentează: „Cuvântul ‘creație’ ne duce cu gândul la ceea ce a făcut Dumnezeu când a creat lumea” (1-2 Corinthians, p. 1039). Noua creație nu este încă completă. Este doar începutul. Încă urmează să se desfășoare Răpirea, Tribulația, Scaunul de Judecată al lui Hristos, Mileniul, Judecata de la Tronul cel Mare și Alb, și noile ceruri și noul pământ. Toate acestea fac parte din noua creație. Ceea ce a început Dumnezeu în Grădina Edenului este în proces de a fi restaurat în noua creație.
Dacă cineva este în Hristos, există o nouă creație. Acestea sunt vești bune. Vine o lume nouă.
Păstrează harul în centrul atenției.
1 RMNN (Cornilescu 1924 – Revised 2010, 2014)
2 NTLR (Nouă Traducere În Limba Română)