Sunt în avion, așteptând decolarea de la Dallas-Fort Worth spre Orlando, Florida, unde voi participa la conferința noastră regională din 8-9 iunie, cu tema: „Este biblic calvinismul?”
Răsfoiesc programul conferinței, apoi încep să recitesc mesajul pe care urma să-l prezint în acea seară.
Și tocmai atunci se întâmplă ceva neașteptat.
În ziua de azi, e tot mai rar ca cineva, în avion, să spună altceva decât un salut politicos. Chiar și asta se întâmplă din ce în ce mai rar. Dar bărbatul așezat lângă mine a aruncat o privire spre programul meu și a zis:
— Bună întrebare! Este biblic calvinismul?
Așteaptă un răspuns, așa că îi explic că urmează să ținem o conferință tocmai pe tema asta și că, deși calvinismul pornește de la intenții bune, răspunsul este nu — nu e biblic.
A urmat un comentariu surprinzător de inspirat.
—Am observat că atunci când calviniștii dau peste versete care nu se potrivesc cu sistemul lor, le pun într-o cutie pe care eu o numesc „cutia misterului”. Spun că acele versete sunt un mister. Nu le putem înțelege pe deplin. Par să contrazică calvinismul, dar știm că asta nu poate fi adevărat — așa că le considerăm un mister.
Mi-a plăcut mult observația. Și eu am citit și am vorbit cu mulți calviniști care recunosc că unele versete par să spună că credința este o condiție pentru viața veșnică — dar noi știm că regenerarea vine înaintea credinței. Spun că alte versete par să arate că cei neregenerați pot crede — dar, desigur, morții nu pot crede. Iar unele pasaje par să afirme că Hristos a murit pentru toți — însă, spun ei, știm că a murit doar pentru cei aleși. Și lista poate continua. Chiar dacă nu vorbesc deschis despre o „cutie a misterului”, adevărul e că exact acolo ajung aceste versete.
Am vorbit de trei ori în Orlando. În fiecare mesaj am menționat „cutia misterului”. Ascultătorii au spus că ideea le-a fost de mare ajutor. Problema cu calvinismul în cinci (sau șase) puncte este dimensiunea acestei cutii cu versete misterioase. Este uriașă. Au zeci de astfel de versete. Sunt atât de multe versete în „cutia misterului”, încât ar trebui să renunțe la sistemul lor și să accepte ceea ce învață Cuvântul lui Dumnezeu: că Domnul Isus a murit pentru păcatul tuturor, ca oricine crede simplu în El să aibă viață veșnică (Ioan 3:16). Ar trebui să renunțe la calvinism și să devină oameni ai Scripturii.
Am aflat că tânărul merge la o biserică evanghelică din zona metropolitană Dallas–Fort Worth. Pare o biserică interesantă. Părea că e de acord când i-am spus că, din perspectiva noastră, Biblia învață că viața veșnică este un dar gratuit, primit doar prin credință, fără fapte, și că perseverența nu este o condiție pentru a o păstra. I-am dat cartea mea de vizită și l-am încurajat să viziteze site-ul nostru. Sper că a intrat pe site. Mi-a lăsat impresia unui om atent și profund. Sunt recunoscător pentru ilustrația cu „cutia misterului” pe care mi-a oferit-o. De fapt, cred că ne-a oferit-o tuturor, fiindcă tocmai am împărtășit-o și cu tine.