Acum puțin peste treizeci de ani, l-am auzit pe Dr. Craig Blomberg prezentând un articol la întâlnirea națională a Evangelical Theological Society [Societatea Teologică Evanghelică]. Articolul se intitula „Degrees of Reward in the Kingdom of Heaven? [Grade de Răsplată în Împărăția Cerurilor?]”. Articolul a fost publicat ulterior în Journal of Evangelical Theological Society [Revista Societății Teologice Evanghelice].
Dr. Blomberg susținea că nu vor exista grade de răsplată în împărăția lui Isus. El numește această idee „o noțiune deprimantă și dăunătoare” (p. 172). De ce? Din punctul său de vedere, toți cei care trăiesc în credință sunt credincioși. Cei necredincioși sunt „pierduți pentru toată eternitatea” (p. 172). Și, deși există grade de rod între adevărații credincioși, „niciun credincios nu se apropie atât de mult de standardele de sfințenie ale lui Dumnezeu încât să aibă sensi să fie răsplătiți veșnic diferit față de ceilalți frați creștini” (p. 172).
Ceva ce a menționat în articolul său mi-a atras cu adevărat atenția. A spus:
„Faptul că răsplățile ne vor diferenția în timpul mileniului, dar nu și ulterior, nu mă îngrijorează, deoarece îndeplinește aceleași scopuri pe care le argumentez. Chiar și o mie de ani reprezintă o fracțiune infimă din eternitate și se vor estompa în nesemnificativitate odată ce au trecut. Totuși, nu găsesc nicio justificare textuală pentru această viziune” (p. 171, n. 50).
Voi vorbi despre acest subiect la Conferința Regională GES din Dallas, între 25 și 26 octombrie. În acest blog, voi împărtăși cinci dovezi că răsplățile escatologice sunt veșnice, nu doar de o mie de ani.
În primul rând, Pavel a spus că credincioșii se străduiesc pentru „o cunună nestricăcioasă”. Același cuvânt este folosit în 1 Corinteni 15:52: „morţii vor învia nesupuşi putrezirii”. Acest lucru nu înseamnă că vom deveni muritori după mileniu; înseamnă că vom fi nemuritori pentru totdeauna. Fiecare utilizare a acestui cuvânt în Noul Testament se referă la ceva permanent (cf. Romani 1:23; 1 Timotei 1:17; 1 Petru 1:4, 23; 3:4).
În al doilea rând, Domnul Isus a spus că trebuie să ne îndreptăm atenția asupra comorilor nepieritoare: „Strângeți-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură” (Matei 6:20). El vorbea despre ceea ce este permanent și sigur.
În al treilea rând, Petru a spus că credincioșii vor avea o intrare amplă și generoasă: „De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată. În adevăr, în chipul acesta vi se va da din belşug intrare în Împărăţia veşnică a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos” (2 Petru 1:10-11). Intrarea aceea îmbelșugată va fi în Împărăția veșnică a Domnului nostru. Mileniul reprezintă primii o mie de ani din Împărăția veșnică. Când Împărăția se va instala pe Noul Pământ, va rămâne aceeași Împărăție veșnică (Apocalipsa 21-22).
În al patrulea rând, așa cum a menționat Blomberg în nota sa de subsol, o mie de ani în contextul veșniciei este un timp foarte scurt. Petru a spus că pentru Domnul, „o zi este ca o mie de ani” (2 Petru 3:8). Domnul Isus va domni pentru totdeauna, și toți cei care vor domni împreună cu El vor face la fel (Romani 2:17; Evrei 1:9; Apocalipsa 2:26; 22:12-14).
În al cincilea rând, nu toți credincioșii sunt biruitori. Vezi Pilda Minelor (Luca 19:11-27) și Pilda Robului credincios și înțelept și robul rău (Matei 25:1-13). Vezi de asemenea 1 Corinteni 9:27; 2 Timotei 4:6-10; Apocalipsa 2-3. Astfel, nu numai că vor exista grade de autoritate între biruitori (de exemplu, Luca 19:17, 19), ci vor exista și grade de comori atât pentru biruitori, cât și pentru cei care nu biruiesc. Pavel ar fi fost contrazis când a spus: „Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit”. Ce seamănă omul, aceea va şi secera.” (Galateni 6:7).
Teologia Harului Gratuit Focalizat ia în considerare întreaga Scriptură. În timp ce viața veșnică este un dar care se primește în momentul în care cineva crede în Isus pentru a o obține, există responsabilitate atât acum, cât și în escatonii. Siguranța veșnică nu este o licență de a păcătui, ci oportunitatea de a câștiga comori veșnice și o cunună nestricăcioasă.
Mențineți harul în prim-plan.
________
i Blomberg vorbește despre ceea ce nu are logică pentru el. Dacă a avut sens pentru Domnul Isus și pentru apostolii Săi — și a avut — atunci trebuie să ne reînnoim mințile (Romani 12:2).
ii N. Trad.: Termenul „escaton” provine din grecescul eschatos (ἔσχατος), care înseamnă „ultimul” sau „final”. În teologia creștină, se referă la evenimentele ultime din istoria lumii, precum judecata finală, a doua venire a lui Hristos și instaurarea Împărăției veșnice a lui Dumnezeu. Acest concept este fundamental în escatologie, care reprezintă studiul vremurilor de pe urmă sau sfârșitul timpurilor, conform Scripturilor.