Un grup de pastori și teologi au publicat un documentar împotriva doctrinei „Odată Mântuit, Întotdeauna Mântuit”. Ei sugerează că frica de Domnul include teama că El te-ar putea trimite în iad dacă te abați de la cale (vezi aici).
Este adevărat? Ar trebui să ne fie teamă că Dumnezeu ne va trimite în iad dacă ne abatem de la cale? Hai să luăm în considerare înțelegerea biblică a fricii de Domnul.
Acesta este modul în care Gotquestions.org definește frica de Dumnezeu (vezi aici):
„Credincioșii nu trebuie să se teamă de Dumnezeu. Nu avem niciun motiv să ne fie frică de El. Avem promisiunea Lui că nimic nu ne poate despărți de dragostea Sa (Romani 8:38-39). Avem promisiunea Lui că nu ne va lăsa niciodată și nu ne va părăsi (Evrei 13:5). A-l teme pe Dumnezeu înseamnă a avea o reverență profundă pentru El, care ne influențează profund modul de viață. Frica de Dumnezeu înseamnă să-L respectăm, să-L ascultăm, să ne supunem disciplinei Sale și să ne închinăm Lui cu venerație.”
Aceasta este o interpretare destul de comună și coincide cu Scripturile.
Expresiile frica de Dumnezeu și frica de Domnul sunt sinonime.
Prima expresie apare de cinci ori în Vechiul Testament și de trei ori în Noul Testament. A doua apare de douăzeci și șase de ori în Vechiul Testament și o dată în Noul Testament. (Ambele expresii apar mai des dacă includem textele care transmit această idee fără a folosi exact această expresie).
Toate, cu excepția uneia dintre cele douăzeci și șase referințe din Vechiul Testament la teama de Domnul, se referă la poporul evreu care făcea parte din națiunea legământului. Toate sunt versete de sfințire. Niciuna nu stabilește condiția pentru viața veșnică.
Singura referință referitoare la neamurile necredincioase arată că aceștia aveau teamă de Dumnezeul lui Iuda și se temeau să i se opună. 2 Cronici 17:10 spune: “Groaza DOMNULUI a venit peste toate regatele ţărilor din jurul lui Iuda, astfel că ele nu s-au războit cu Iehoşafat” (RMNN). După cum se poate vedea în acest exemplu, teama de Domnul include teama de ceea ce ar putea face El dacă ne opunem Lui.
Frica de Domnul înseamnă reverență și teamă de El. Cât de mare este Dumnezeul nostru!
Îți este frică de Dumnezeu? Te pleci cu teamă în fața Lui? Îl reverențiezi? Îi sfințești numele? Cânți: “Dumnezeul nostru este un Dumnezeu minunat” și o spui cu adevărat? Îți este frică de consecințele dacă te-ai răzvrăti împotriva Lui?
Frica de Domnul este esențială pentru creșterea și progresul în viața creștină. Dar nu este o condiție pentru viața veșnică.
Din moment ce El a promis că cei credincioși nu se vor pierde niciodată, teama de Dumnezeu nu înseamnă teama de condamnarea veșnică (Ioan 3:16; 5:24; 6:35, 37, 47; 11:26). Totuși, frica de Dumnezeu include teama de consecințele pe care le vom culege dacă ne opunem Lui. Nu vrem să fim Fiul Risipitor. Știm că experiența lui în provincia spirituală îndepărtată a fost dureroasă. Părtășia cu Dumnezeu este mult mai bună decât plăcerile trecătoare ale păcatului.
Păstrează harul în centrul atenției.